Saturday, September 25, 2010

periuk kecik tp nk kerak besar

Smlm tepon mak....mcm2 cerita keluar...from A to Z...from gossips to life experiences...kalu masa kecik2 dulu...huii..takot gila dgn mak...garang gila...tp skrg dh besar2 nie...kita dh jd mcm kawan dh kn, mak kn? though i know u won’t read this, nk tnya jugak!!Even kita dh cm kawan, I’m still ur daughter, insyallah akn sentiasa mnjaga batas2nya. Alhamdulillah, bila dh besar2 ni...I can see what lies behind your teaching. I’m grateful to Him, though mak sgt grg masa kami kecik2 dulu...tp kalu mak xgarang macam tu...mungkin skrg kami adik beradik x jadi ‘orang’, kan mak kan?

Mak, even dlm kita bersembang2 biasa...dlm sedar xsedar...u always gives me a lot of advices. Your advices selalunya madah yang bersahaja tetapi sgt mendalam....beautiful yet meaningful....lupa...cikgu bm la katakan...hikhik....

“org skrg nie mcm2...periuk kecik tp nk kerak besar”

Yep, that’s right, mak...org skrg ni mmg mcm2...from your words tu...mcm2 kita leh tafsirkan....mcm2 yg berkaitan.....

“janganla kita berjaya dlm pelajaran sahaja tetapi......”

Nauzubillah, minta dijauhkan, minta disimpangkan....mcm2 skrg ni...kita dgr byk jenayah kolar putih, rmai org dh ilang common sense, rmai yang dh....mcm2 la....nauzubillahiminzalik...kalu nk kata xbelajar....ramai ja masuk university tp??? Quoted from someone..tp kalu quote dr dua org jd sometwo ke?:P..hehe

“belajar tinggi-tinggi, bodoh bertingkat2”
“orang yang pandai tak semestinya bijak”

Sometimes I wonder, kenapa smua benda ni berlaku...salah siapa?salah asuhan ibu bapa?didikan guru?societies’ expectation? or sbnrnya kita yang xikot ajaran yang satu? Let’s ponder, think and reflect.

Jauh lagi perjalananku ini
Banyak lagi yang perlu aku belajar
Banyak lagi rintangan yang akan kutempuhi
Ya Allah
Tunjukknlah hambaMu ini jalan yang lurus
Jalan orang-orang yang Engkau beri nikmat kepadanya; bukan jalan mereka yang dimurkai dan bukan pula jalan mereka yang sesat
AMEEN....

(1;6,7)



Note: posted, replied.


2 comments:

  1. mk ko mmg pndai brmadah...dlm sgguh mksud nye tu kn..huhu

    ReplyDelete